Süleymaniye Katar'ın dev şirketi Diyar'a emanet edildi

Son yıllarda Türkiye’de çok sayıda şirket ve gayrimenkul satın alan Katar devleti, Ataköy sahilindeki Sea Pearl’den sonra Süleymaniye yenileme projesine ortak oldu.

Fatih’te, İstanbul’un en eski semtlerinden biri olan ve KİPTAŞ’ın Katarlı proje ortağı Katar-ı Diyar firması ile ortaklaşa hayata geçirilen Süleymaniye Projesi’nin ilk etabının ilk harcı, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum tarafından atıldı.

Süleymaniye'de düzenlenen törende konuşan Bakan Murat Kurum, 1999 depremini hatırlatıp, Türkiye genelinde deprem riski bulunan binaların bir an önce dönüştürülmesi gerçeğine dikkat çekti. 2012 yılında başlatılan kentsel dönüşüm seferberliğinde yaklaşık 592 bin bağımsız bölümün dönüşümünü gerçekleştirdiklerini hatırlatan Kurum, bu dönüşümlere bakanlık olarak finansman, kira ve faiz olmak üzere yaklaşık 8,5 milyar lira kaynak aktardıklarını söyledi.

Süleymaniye’deki dönüşümle ilgili stratejinin, ecdadın bıraktığı eserleri yeniden ihya etmek olduğuna vurgu yapan Kurum, “Süleymaniye Cami etrafında medreseler, konutlar, ecdadımızı bir şekilde bize doğruyu tarif etmiş. Biz de bu doğrudan hareketle, kentsel dönüşüm projelerinde yatay mimari anlayışıyla, bütün şehirlerimizde dönmesi gereken toplam 5 milyon konutu hızlı bir şekilde dönüşümünü bir kentsel dönüşüm planıyla gerçekleştireceğiz” dedi.

330 TESCİLLİ ESER, 370 YENİ BİNA

Toplam 4 mahalleden oluşan Süleymaniye’nin, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan talimatıyla 2006 yılında yenileme alanı ilan edildiğine dikkat çeken Kurum, yaklaşık 800 bin metrekare alanın ilk etabında 102 bin metrekarelik alanda 330 tane tescilli eser, 26 adet anıt bina, 370 tane de yeni yapılacak bina olduğunu söyledi. Yeni yapılacak binaların da, 500 yıl önceki tarihi kültürüne uygun, mahalle ölçeğinde, içinde hastanesi okulu, spor salonu, kültürel ve sosyal alanları içinde barındıran bir proje olarak 700 bağımsız birimden oluşacağını anlatan Kurum, ilk etabın maliyetini 2,9 milyar lira olarak açıkladı. Kurum, “İstanbul zaten dünyanın göz bebeği. Bu proje gerçekleştiğinde, İstanbul, Süleymaniye İstanbul’un yeniden gözbebeği haline gelecek. Halkın içinde olmadığı hiçbir proje sürdürülemez” diye konuştu.

İBB Başkanı Mevlüt Uysal da, yaptığı konuşmadı, Süleymaniye Yenileme Projesi’nin yeni bir inşaat yapma projesi değil, eskiden var olan ancak ilgisizlikten kendi kendine yakılıp metruk bir hale geldiğini belirtiği Süleymaniye semtini, yeniden inşa etme projesi olduğunu ifade etti. Uysal, “Tarihi yapılar aslına uygun bir şekilde ihya edilecek. Yeni yapılacak binalar da tarihi dokuya mimari tarzda yapılacak. Restorasyon için ihtiyaç duyulan malzemeler de o dönem kullanılan malzemelerden olacak. 1. Etabı, Büyükşehir, Fatih Belediyesi, Kiptaş ve Katarlı proje ortağımızın işbirliğiyle yürütüyoruz. İnşallah 1. Etabı başarıyla ve devamında 5 etabın hepsini başarıyla ortaya koyarız” dedi.

KİPTAŞ Genel Müdürü İsmet Yıldırım ise, Süleymaniye Projesi’nin 20 yıllık görev süresi içinde yapılan en önemli proje olduğunu söyledi.