Ekrem İmamoğlu'ndan 'Eminönü balıkçıları' açıkaması: Kimsenin ekmeğiyle işimiz yok

Eminönü balıkçılarını üzen haber geldi. İBB’nin, Eminönü'nde sözleşme süreleri biten balıkçıların tahliyesine ilişkin kararıyla ilgili mahkemenin verdiği yürütmeyi durdurma kararı kaldırıldı. Tahliye sürecinin kaldığı yerden devam etmesi beklenirken Ekrem İmamoğlu'ndan da bir açıklama geldi. İmamoğlu, "Kimsenin ekmeğiyle işimiz yok. Ticari olarak bakarsanız, bir işin alındığı zaman gibi bittiği zaman da var." dedi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin, Eminönü’nde balık-ekmek satışı yapan teknelerin sözleşmelerin yenilenmeyeceğini bildirmesi üzerine mahkeme tekne sahiplerinin açtığı davayı reddetti. 19 istasyondan oluşacak, 24,5 kilometre uzunluğundaki Kabataş-Mahmutbey Metro Hattı tünel tamamlanma töreninin ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan İmamoğlu'na bu mesele soruldu.

Eminönü’ndeki balık ekmek tekneleri ile ilgili yeni bir tahliye kararı çıktı. Nasıl bir yol haritası izlenecek? Orada balık ekmek satanların bazı itirazları var, “Bizim yapacak başka işimiz yok” şeklinde. Oradaki meydan düzenlemesi ile ilgili bir tasarrufunuz olacak mı? sorusuna İmamoğlu şu cevabı verdi:

 İBB’nin sadece orada değil ya da kamunun sadece orada değil, İstanbul’un muhtelif yerlerinde bazı alanları tahsis etme, ihaleyle verme gibi birtakım usulleri var. Bunlar, kalıcı mülk değil. Birinin babadan oğula geçmesi muhtemel bir alan değil. Bu tür yerlerde ihale yapılmış, ihale alınmış, arkadaşlar orada sürelerini doldurmuş hatta iki yıla yakın süre de uzatılmış. Ki bu, Sayıştay raporlarında da belediyeyi suçlayan ve zimmet doğuran bir işlem. Dolayısıyla biz orayı da önemsiyoruz.

"HİJYENİK İNSANLARA HİZMET ETMEKTE DURUŞU OLAN YER OLMALI"

Yani orada nitelikli, gerçekten hijyenik, insanlara hizmet etmekte duruşu olan bir yer olması lazım. Bu konuda bizim iştiraklerimiz var. BELTUR gibi çok nitelikli, geçmişten bugüne işler yapan. Bu konuda arkadaşlarımızın çalışmaları var. Bize sunacaklar en doğru kararı orada vereceğiz.

"KİMSENİN EKMEĞİ İLE İŞİMİZ YOK"

Biz, kültürün yaşamasından yanayız. Orada çalışan mağduriyetine bakılır. Eğer orada bir iş varsa, o iş yapılıyor ise, en yetenekli kimler var ise, ihtiyaç olduğunda oradan da insanlar çalışacak. Kimsenin ekmeğiyle işimiz yok. Ama ticari olarak bakarsanız, bir işin alındığı zaman gibi bittiği zaman da var. Ondan sonraki tasarrufu idare yapar. Şu anda yaptığımız tümüyle bu. Vicdana ahlaka hukuka kültüre uygun yapacağımızdan kimsenin şüphesi olmasın. İşlem de devam ediyor.