İtiraz sürecinde son durum ne? AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ali İhsan Yavuz'dan açıklama
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ali İhsan Yavuz, İstanbul'daki seçim sonuçlarına ve olağanüstü itiraz sürecine ilişkin ''Seçim işleri yolsuzluğu yapıldı. Sadece geçersiz oy sayımıyla AK Parti lehine düzeltilen oy 5 bin 594. Bütün sandıkları baz aldığımızda sadece yüzde 10'u sayıldı'' ifadelerini kullandı.
AK Parti, İstanbul seçimlerinin iptali ve seçimin yenilenmesi için dün Yüksek Seçim Kurulu'na (YSK) olağanüstü itirazda bulunmuştu.
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ali İhsan Yavuz ve AK Parti Genel Sekreteri Fatih Şahin, parti genel merkezinde medya kuruluşlarının Ankara temsilcileri ile bir araya geldi.
''GEÇERSİZ OY SAYIMIYLA AK PARTİ LEHİNE DÜZELTİLEN OY 5 BİN 594''
Yavuz'un burada yaptığı açıklamalarından satır başları şöyle:
''Sadece geçersiz oy sayımıyla AK Parti lehine düzeltilen oy 5 bin 594. Maddi hata düzeltimi tüm oyların sayımına ilişkin düzeltmeler yapıldı. İstanbul'daki bütün sandıkları baz aldığımızda sadece yüzde 10'u sayıldı. 13 bin 908-13 bin 800'lere gün gün aradaki farkın nasıl eridiğini size gösterebilirim.
''BU İŞİ CHP KURGULADI İDDİASINDA DEĞİLİM''
2 Nisan'da fark 24 bine inmiş. 5 Nisan'da 18 bine, 8 Nisan'da 15 bin civarında. Bugün itibariyle 13 binli rakamları telaffuz ediyoruz. Nasıl bu kadar oy aşağı düştü? Hiçbir şey olmamış ise... Biz diyoruz ki kesinlikle bir şeyler oldu. Bizim de bir parça kusurumuz vardı. Ortada kanunun dışına çıkan seçim günü fark edemeyeceğimiz bir takım kanunsuz işlemler yapıldı diyoruz. Bir takım kanunsuzluklar yapıldı. CHP'nin tavrını anlamıyorum. Bu işi CHP kurguladı iddiasında değilim. CHP'ye de düşen bu kadar kanunsuz iş ve işlemleri onların da takip etmesidir.
''SEÇİM İŞLERİ YOLSUZLUĞU YAPILDI''
Bu iş CHP'ye yarasın diye yapıldı Ekrem İmamoğlu'na. İmamoğlu'na yarasın diye yapıldı diye bu kadar şüphe ile bu seçimin arkada kalmasına hiçbir partinin razı olmaması gerekir. Organize usulsüzlük yapıldı. Seçim işleri yolsuzluğu yapıldı. Partilerin denetimine uygun olmayan alanda bir şeyler oldu.
''19 BİN 623'Ü KAMU GÖREVLİSİ DEĞİL''
Sandık başkanlarından kamu görevlisi olmayan toplam sayı 19 bin 623. 62 bin 560 kamu görevlisi görevlendirmemiz gerekirdi. Bunların 19 bin 623'ü kamu görevlisi değil. İçinde engeli olan kişiler var. Kamudan ihraç edilen var 12 kişi. Görevden uzaklaştırılanlar var. Askeri personel var. 32 kişi tespit ettik. Asker değil. İşsiz olanlar var çalışma kaydı hiç yok. Belediye şirketinde işçi olanlar var.
''SEÇİM SİSTEMİNE GÜVENİYORUZ OLAN SİSTEMLE İLGİLİ DEĞİL''
Organize usulsüzlük yapıldı, iddiamız net. Biz seçim sistemine güveniyoruz, olan sistemle ilgili değil. Bir tezgah var organizasyon var. Bu seçimlerin temelini sandık sayım döküm cetvelleri oluşturur. Seçim günü torbalar sandık başkanları tarafından teslim alınır. O torbaları ne yapıyor güvenilir değilse ne yapıyor kimsenin bildiği yok. Diyor ki mevzuatımız 2 üye eline sayım döküm cetvelini alır sandık başkanı okur üyeler tık atmaya başlar aynı anda. Sonra bunlar karşılaştırılır çelişki varsa tekrar okunur aynı işlem yapılır. Sandık sonuç tutanaklarına gelmedim. Sayım döküm cetvelinde usulsüzlükler var. Bunlar kasıtlı bir şekilde yapılmıştır. Sandık başkanları üzerinden yürütülen usulsüzlük var. Sayım döküm cetvelinde fazla miktarda hatalar var.
''TORBAYI AÇIYORSUNUZ SAYIM DÖKÜM CETVELİ YOK''
Sandık adedi kadar tutanak var 31 bin 280 sayım döküm cetveli var. 2 ile çarpın 62 bin 560 adet oluyor. Bunların yarısı sandıkları her birine yerleştiriliyor kalanı sandık başkanları üzerinden seçim kuruluna getiriliyor kurul tarıyor. Torbayı açıyorsunuz sayım döküm cetveli yok. Sisteme boş imzasız isimsiz mühürsüz girmişler.
''31 BİN 280 SAYIM DÖKÜM CETVELİNDEN 5 BİN 388'İ MÜHÜRSÜZ''
31 bin 280 sayım döküm cetvelinden 5 bin 388'i mühürsüzdür. 694'ü imzasızdır. 214 tanesi boş olarak sisteme girilmiştir. 10 bine yakın sayım döküm cetveli sorunlu temel çöktü.''