Yaşar Kemal Kütüphanesi’ne akademisyenlerden büyük ilgi
İstanbul'un en büyük ilçe belediye kütüphanesi olma özelliğiyle öne çıkan, günlük ortalama bin 200 kişi tarafından ziyaret edilen Yaşar Kemal Kütüphanesi, ders çalışmak ve sınavlara hazırlanmak amacıyla ziyaret eden öğrencilerin yanı sıra, akademik çalışmalarını sürdüren yetişkinler için de oldukça uygun bir çalışma ortamı sağlıyor.
Beylikdüzü Belediyesi tarafından hayata geçirilen ve İstanbul'un en büyük ilçe belediye kütüphanesi olma özelliğiyle öne çıkan Yaşar Kemal Kütüphanesi, öğrencilerin yanı sıra, akademik çalışmalarını sürdüren yetişkinler için de oldukça uygun bir çalışma ortamı sağlıyor.
Beylikdüzü Belediyesi Kütüphane Şefi Hilal Çuhadar, Beylikdüzü'nde yer alan kütüphanelerden, 1 yaş altı çocuklardan, 92 yaşındaki yetişkinlere kadar her yaş grubu üyenin bulunduğunu masal çağı çocukları, ilk gençlik, genç, orta yaş ve ileri yaşta herkesin faydalanabildiğini söylüyor.
Uzmanlık sınavına hazırlanan doktorlar, tez yazan, TUS, KPSS ve müfettişlik gibi sınavlara hazırlanan kişiler, yazar ve araştırmacılar, öğretmenler, okuma alışkanlığı edinmiş genç ve yetişkinler kütüphanenin kullanıcıları arasında yer alıyor. Beylikdüzü Atatürk Kültür ve Sanat Merkezi'nin birinci katında bulunan ve Beylikdüzü Belediyesi Kültür İşleri Müdürlüğü bünyesinde faaliyetlerini sürdüren Yaşar Kemal Kütüphanesi'nde ayrıca bireylerin bilgi edinme, okuma, öğrenme, kütüphanelerden yararlanma hakkı gözetilerek hak temelli kütüphanecilik hizmeti sunuluyor. İlçe genelinde yer alan toplamda 15 adet kütüphanede 125 bine yakın kitap bulunuyor ve koleksiyondaki kitaplar her yaşa, her ilgi alanına hitap edecek çeşitlilikte güncel ve nitelikli olarak kullanıcıların tercih, talep ve önerileri ile temin ediliyor.
"Yaşar Kemal Kütüphanesi Benim İçin Dönüm Noktası Oldu"
Açıldığı günden bugüne kitapseverlerin buluşma noktası haline gelen kütüphane, aynı zamanda hem ilçe halkının hem de ilçe dışından gelen araştırmacıların tercih ettiği bir ortam olarak beğeni topluyor. Uluslararası Kütüphanecilik Federasyonu (IFLA) standartları, Halk Kütüphaneleri Yönetmeliğince belirlenen mesleki etik ilkeler göz önünde bulundurularak nitelikli hizmetler üreten kütüphaneden ise kullanıcılar da oldukça memnun olduklarını belirtiyor. Radyo Televizyon mezunu olan ve Yaşar Kemal Kütüphanesi'nin kendisi için bir dönüm noktası olduğunu belirten Nazlı Melek Telli, "Ben ilk önce kısa film senaryoları yazmak için buraya geldim. Sadece kendi sosyal aktivitelerimi sürdürmek ve mesleğime katkıda bulunmak adına... Ancak buradaki çalışma ortamı içimdeki öğrencilik isteğini tekrar uyandırdı ve öğrencilik hayatıma geri dönmek için üniversiteye hazırlanmaya karar verdim. Yaşar Kemal Kütüphanesi ve Beylikdüzü Atatürk Kültür ve Sanat Merkezi'nin benim hayatımda oldukça önemli bir yeri var." diyor.
"Ortamın Güzelliği Motivasyonumu Artırıyor"
Uzmanlık sınavlarına hazırlanan Dr. Orhan Bayramoğlu ise kütüphane ile abisi sayesinde tanıştığını söylüyor ve ekliyor; "Yurtdışından yeni geldim ve çalışmalarımı sürdürebileceğim bir ortam arayışı içerisindeydim. O sırada abim bana Yaşar Kemal Kütüphanesi'nden bahsetti. Buraya ilk geldiğimde çok şaşırdım… Çünkü gerek dizaynı gerekse donanımı açısından oldukça faydalı bir yer. Ortamın güzelliğinin ve konforunun motivasyonumu artırdığını da ayrıca belirtmeliyim."
İstanbul'da çok fazla kütüphaneyi ziyaret ettiğini ve ilk önceleri evine yakın olduğu için Yaşar Kemal Kütüphanesi'ni tercih ettiğini dile getiren, 58 yaşındaki mimar Ahmet Duran Hergün ise; "Günümün çok büyük bir kısmını burada geçiriyorum. Çalışmak ve özel araştırmalarımı gerçekleştirmek için ortam oldukça uygun. Güvenli, düzenli ve temiz olması diğer kütüphaneler ile kıyasladığımda ise artı puan kazandırıyor." diyor.
Beylikdüzü'ndeki Kütüphaneler Yaşayan Cazibe Merkezleri
Beylikdüzü'nde yer alan kütüphaneler, çocuk, genç ve yetişkin her yaştan bireylerin faydalandığı sosyalleşebildikleri, ders çalıştıkları, kitap okuyup araştırma yapabildikleri yaşayan cazibe merkezleri olarak hizmet veriyor. Çeşitli bilim dalları, sanat, felsefe, tarih, edebiyat ve kişisel gelişim, gibi pek çok basılı eserin olmasının yanında sesli kitap, belgesel arşivi, interaktif eğitim ve e-arşivi bulunuyor. İnternet erişimi ve çıktı hizmetinin de verildiği kütüphanelerde ayrıca düzenli olarak eğitim, seminer ve atölye çalışmaları da düzenleniyor.