İBB verileri kopyalandı mı? Murat Ongun açıkladı işin aslı çok başkaymış
Ekrem İmamoğlu göreve başlar başlamaz 'veri kopyalama' ve 'müfettiş görevlendirme' kararı almıştı. Bu işlemlerin farklı senaryolar ile değerlendirilmesine İBB cephesinden yanıt geldi. Basın sözcüsü Murat Ongun, 'veri kopyalama' işleminin perde arkasını anlattı. Meğer işin aslı çok başkaymış.
İSTANBUL Büyükşehir Belediyesi Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun basın sözcüsü Murat Ongun, İBB'deki veri kopyalanması işlemi üzerinden ortaya atılan iddialara yanıt verdi. Ongun, kişisel verilerin dışarıya aktarılmadığı tam tersi tüm belgelerin ikinci bir yediğinin oluşturulması amacıyla böyle bir işlem yapmak istediklerini söyledi. Alınan mahkeme kararıyla birlikte bu işlemin daha başlamadan durduğunu açıkladı.
''FELAKET SENARYOLARINA ÖNLEM''
- 18 Nisan tarihli kamuoyunda veri kopyalama diye tartışılan Başkanlık imzalı yazıyla ilgili son durum. Başkanlık yazısında; 2 belediye müfettişi ve belediye uzmanlarıyla İBB'nin elektronik veri ve alt yapılarında her türlü inceleme ve araştırma yapmayı ve veri tabanı alt yapı kopyalama için yetkilendirilmişlerdir. Bu yazının amacı, her türlü felaket senaryolarına karşı kurumların, hatta özel şirketlerin kendi verileriyle ilgili bir yedeği olması gerekir. Bu yazıyla asıl hedeflenen şey, İBB'nin böyle bir yedeği var mı? Varsa bu yedek nerede muhafaza ediliyor? Bunun tespiti amaçlanmıştır. Üstelik bu tespit müfettişler ve İBB Bilgi İşlem Daire Başkanının kontrolünde olacaktır. Bu tespitin gerekçesi de 31 Mart - 18 Nisan tarihleri arasında hem bizlere gelen, hem kamuoyuna yansıyan bazı iddiaların doğruluk yapı var mı yok mu, bunun tespiti yönünde atılmış bir adımdır.
''OLMAYAN KOPYALAMANIN DIŞARI ÇIKMASI SÖZ KONUSU DEĞİL''
- Bunun dışında herhangi bir veri ve altyapı kopyalaması yoktur. Asla olmamıştır. Bunun özellikle altını çizmek istiyorum. Doğal olarak kamuoyunda bazılarının senaryolar ürettiği gibi dışarıya veri çıkmamıştır. Olmayan bir kopyalamanın doğal olarak dışarıya çıkarılması da söz konusu değildir. Başkanlık yazısından bir gün sonra, İstanbul 4. İdare Mahkemesi'nden yürütmeyi durdurma kararı çıktı. Karar belediyemize resmi olarak tebliğ edilmiştir. Belediyemizin Hukuk Müşavirliği, ilgili müdürlüklerden mahkeme kararına cevap olmak üzere bilgi ve belge talebinde bulundu.
''İBB, YÜRÜTMEYİ DURDURMA KARARINA İTİRAZ ETMEYECEK''
- İBB bu yürütmeyi durdurma kararına itiraz etmeyecek. Hukuki süreç devam edecek. Zaten mahkemenin kurumumuzdan istemiş olduğu bilgi ve belgeler var. Bunlara cevaplarımız olacak. Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun göreve geldiği gün bu tespiti yaptırmak için adım atması, söz konusu talimatı vermesi kamu yöneticiliği sorumluluğudur. 31 Aralık 2018, 31 Mart 2019 ve 18 Nisan 2019 tarihleri arasındaki veriler uyumlu mu onu tespit etmek istedik. Zaten bu belge belge soruşturma niteliğinde bir inceleme değil, kamuoyuna yansıyan iddialar üzerine hacimsel bir inceleme olacaktı. Kamuoyunda bu süreçle ilgili kafalarda soru işareti kalmasın isteriz. İBB Bilgi İşlem Daire Başkanlığımızın koordinasyonunda süreç devam edecektir. İBB'de resmi statüsü olmayan hiç kimse de bu sürece dahil olmayacaktır.
Veri tabanıyla ilgili incelemenin şu ana için akıbeti ne oldu? Konuyla ilgili herhangi bir analiz var mı?
- Herhangi bir analiz yok. Çünkü ertesi gün İdare Mahkemesi'nin yürütmeyi durdurma kararı var. Hukuki sürecin sonunda, hukuk müşavirliğimizle de görüşülerek, Bilgi İşlem Daire Başkalığı süreci yürütecektir ama tekrar altını çizmek isteriz. Kesinlikle bir alt yapı, veri kopyalaması ve bunun dışarı sızdırılması gibi bir husus yoktur. Bunlar, sadece hayali senaryolardır.