80 milyonluk milli piyango için kapısında kuyruk oluyorlar! Nimet Abla gişesi nerede?
Her yılbaşı döneminde aynı manzarayı görmek mümkün. İnsanlar zengin olma umuduyla kilometrelerce kuyrukta beklemeye razı. Peki en fazla kuyruk oldukları yer olan Eminönü'ndeki Nimet Abla gişesinin önemi ne? Oradan alınan biletlere kesin ikramiye çıkıyor mu? Nimet Abla gişesi nerede?
Yılbaşının en normal görüntülerinden biridir Nimet Abla gişesinin önündeki uzun kuyruklar. Peki Nimet Abla'dan piyango bileti alınınca kesin çıkıyor mu? Nimet Abla'nın uğuru ne? Nimet Abla kimdir? Nimet Abla'nın şubeleri nerelerde var? İşte haberimizin detayları...
Milli Piyangonun yılbaşı özel çekilişinde en çok rağbet gören gişe yine Nimet Abla oldu. Her yıl olduğu gibi bu yıl da İstanbul'daki Nimet Abla şubelerinin önünde kuyruklar da gün geçtikçe artıyor.
NİMET ABLA KİMDİR?
Annesinin adı Sıdıka Babasının adı Raşit olan Nimet Abla 1899 yılında İstanbul' da dünyaya geldi. Asıl adı Melek Nimet Özden'dir. Eşi İsmail Beyin 1928 yılında Eminönü Yeni Cami önündeki meydanda tütüncü ve sarraflık dükkanında müşterilerine Türk Tayyare Cemiyetinin çıkardığı piyango biletlerini satmaya başlamasıyla Nimet Abla'nın ilk biletçilik temelleri atıldı.
Eşi İsmail Bey Tayyare piyango biletlerinin ser bayisi olarak biletleri, tanıtmak maksadıyla küçük esnaflara dağıttı. Satılan biletlerin paralarını tahsil edemeyince işletmesi büyük zarara uğradı ve kapanma noktasını getirdi.
Bu zor günlerde işin başına geçen Nimet Abla Türk Tayyare Cemiyetinin müdürü Merhum Fikret Bey ile görüşüp cemiyetin bir numaralı bayilik anlaşmasını yaptı.
1931 YILINDA BÜYÜK İKRAMİYE SATTIĞI BİLETE ÇIKTI
1931 yılının yılbaşında satmış olduğu biletlerden 100 Bin lira büyük ikramiye kazanılması onun uğruna inananların sayısını her geçen gün daha arttırmış ve o zamanın en çok traji olan İkbal, Tasvir ve Efkar gazetelerinin birinci sayfalarında Nimet Abla'nın talihliye 100 adet mor bin liralıkları sayarak teslim ederken çekilen fotoğraflarının ve röportajlarının yayınlanmasını ardından ve ''Talih Nimet Abla'dan doğuyor'' inancını yüreklerine yerleştiren sadece İstanbul halkı değildi. Artık Türkiye'nin çeşitli illerinden gelip Nimet Abla gişesinden bilet almaya başlamışlardır.
1938 yılında zamanın valisi ve belediye başkanı merhum Lütfü Kırdar'ın Eminönü meydanının genişletilmesiyle ilgili başlayan istimlâk çalışması nedeniyle şimdiki yerine taşındı.
PİYANGO TARİHİNE GEÇTİ
Satmış olduğu biletlerden çıkan büyük ikramiyeleri gazetelerde yayınlatır ve iş yerine asarak reklamını yapardı. İnançlarına bağlı olan Nimet Abla ilk Türk iş kadınları arasında yerini almış ve piyango tarihine damgasını vurmuştur.
1963 yılının Ağustos ayında Esentepe'de kendi adını vermiş olduğu bir cami inşaatına başladı ve 1970 yılında biten camiyi hizmete açtı. İç tasarımı 1980 yılında tamamlanmıştır. Bu camiye bir gelir kaynağı elde etmesi için 1971 yılında boğazdaki villasını satarak Hacı Nimet ismiyle bir vakıf kurmuş ve tüm gayrimenkullerini vakfa bağışladı.
1978 YILINDA VEFAT ETTİ
Yetmişli yılların başlarına kadar işinin başına gidip şans dağıtmaya çalışan Nimet Abla felç geçirdikten sonra dükkanından ayrı kaldı. Bir müddet felçli yaşayan Nimet Abla 28 Temmuz 1978 yılında vefat ettiğinde İstanbul ünlü simalarından birini daha kaybetmiş oldu.
Nimet Abla hayatını kaybetmiş olsa da onun uğurlu elinin hala Bahçekapı Eminönü Meydanı, Bakırköy İstanbul Caddesi ve Sirkeci Ankara Caddesindeki gişelerinde umut dağıtmaya devam ettiğine inanılıyor.